Vodenica

Prema kazivanjima, proučavanjem i zapisima Franje Voćinkića, Mate Mitrovića i Duška Rađenovića, saznajemo dosta podataka o samoj vodenici i njezinoj stogodišnjoj povijesti. Sagrađena je početkom dvadesetog stoljeća, a najstarija fotografija datira iz 1912. godine. Vlasnici vodenice bili su takozvani ,,poredari“. Postojao je red po kojem se vršila meljava žitarica u vodenici. Unaprijed se znalo tko i kada može doći samljeti žitarice. To su bile obitelji koje su imale pravo korištenja vodenice. Iz gruntovnih knjiga saznajemo da su to bile, između ostalih, obitelji: Petrušić, Grgić, Hep, Šokac, Paraga, Grbić… Pravo korištenja vodenice određivalo se prema tome koliko je koja porodica (poredar) uložila sredstava i rada u izgradnji i održavanju vodenice. Poredari su morali plaćati i majstora mlinara. Mlinar je o svemu vodio brigu, a poglavito o oštrini mljevenog vodeničkog kamenja. Vodenica je bila u pogonu tijekom cijelog dana, ovisno o potrebi. Meljava se vršila čak i preko noći. Tada je bilo više vode. Danju je na istom vodotoku, koristeći snagu vode, radila električna centrala (današnja zgrada orahovačke pekare), te valjaonica bakrenih limova (najvjerojatnije današnja kuća obitelji Nemeš).

Kao i svaki mlin , dok je mogao služio je svrsi, zbog sve slabijeg odaziva i potrebe za radom mlina, mlin prestaje s radom 1948. godine i sada služi samo kao ukras parka i uspomena na stare zanate.

S godinama nebrige vodenica propada, pa je 2010. godine gradska uprava odlučila urediti park, a samim time i vodenicu, a ovako uređen park kakav danas vidite postoji od rujna 2013.

Današnji izgled vodenice izradio je i postavio Stjepan Jagarinec iz Humljana, travnja 2005. godine, u dimenzijama i obliku stare vodenice. Temeljito je proučavao staru vodenicu, njezine slike, makete i zapise. Najviše mu je muke zadalo vodeničko kolo. Tako pravilan raspored i konusna zaobljenost lopatica, moglo je biti djelo samo pravog majstora. Danonoćno je izračunavao, pravio nacrte i izrađivao probno kolo. Strpljenje i upornost su nagrađeni. Ne samo vodeničko kolo, nego i cijela vodenica vjerna su preslika one stare.

U muzeju u Munchenu čuva se maketa nekadašnjeg izgleda orahovačke vodenice.