Rijeka Vučica

Rijeka Vučica izvire na Kolokočcu i Bazovoj glavi na obroncima Papuka i Krndije. Teče kroz Orahovicu do ribnjaka Grudnjak u pravcu sjeveroistoka, a zatim u pravcu istoka do Valpova, nedaleko kojeg utječe u Karašicu. Veći pritoci su joj Marjanac, Iskrica, Breznica, Jasenovica, Stara Vučica i umjetni kanal Strug.

Povijest govori da gotovo svaki papučki usjek ima svoj potok koji izlaze iz sjenovitih šuma i spajaju u podnožjima visova. Od Kapovca, preko Bazove glave do Češljakovačkog visa, izviru i teku Cipalovac, Žervanjski potok, Kaptolački potok, Ninkovački potok, Hercegovac.

Prema starim vojnim kartama svi ti potoci navodno čine Radlovačku rijeku. Tamo dalje, u orahovačkoj depresiji pridružuju im se potoci Tisovac i Vrela (kojeg zovu Duzlučki potok). Isti ti zemljovidi bilježe nastali vodni tok kao Orahovačku rijeku, odnosno rijeka Orahovica. Navodno se tek kasnije u povijesti pojavljuje naziv Vučica, ali to bi trebalo još dobro provjeriti.

Vučica je podijelila Orahovicu na dva dijela, preko nje je danas u samom gradu 12 mostova čije gradnje traju stoljećima, laganim razvojem grada, pa ima danas u Orahovici i cestovnih i pješačkih mostova i mostića, a napravljeni su od različitih materijala – drvo, željezo, beton.

Vučica u je kroz povijest bila u službi orahovčana. Pokretala je električnu centralu i valjaonicu bakrenih limova. Na njenim obalama je bilo nebrojeno mlinova kao i na kanalima koji se ulijevaju u nju, a žene i djevojke prale su rublje u vodi. Tako je 70-ih godina prošlog stoljeća na njoj bilo oko 40 vodenica, a na malom toku koji je išao kroz današnji središnji park bilo ih je 20, među kojima i vodenica koja je postala zaštitni znak Orahovice i Slavonije i čija je replika danas u središnjem gradskom parku.

Većinom plitka rijeka znala je i podivljati, kao davne 1972. godine kada je mutna voda snažnim udarima potkopavala mostove, rovala i odnosila obale. I u bližoj povijesti znalo se dogoditi da za nevremena i proloma oblaka nabujaju krndijski i papučki potoci, pa kada se svi zajedno uliju u rijeku ona postane opasna i brza, a često se i izlila te poplavila dvorišta, kuće i ceste.

Danas je Vučica usmjeren vodotok ozidan kamenim obalama, a više uz vodotok izgrađena je retardacijska brana koja štiti od naglog prodora vode te su se tako riješile poplave u gornjem dijelu Orahovice.

U sadašnjosti, opasnost od poplave još postoji u Doljanima i „Vućinić kraju“ gdje se, prilikom velikih padalina rijeka još uvijek zna dići i izliti te stradaju ulice Kralja Zvonimira, Matije Gupca i Dalmatinska te Ante Starčevića.