U Vinariji Patkoš Orahovica održana tiskovna konferencija ovogodišnjeg 2. festivala “Slavonija i Podravina wine not!?”

U prekrasnom ambijentu u krilu Papuka i Krndije, u Vinariji Patkoš Orahovica održana je tiskovna konferencija predstavljanja 2. Festivala “Slavonija i Podravina – wine not?!”. Festival su predstavili direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić, ravnateljica TIC-a Virovitica enologinja Ivana Nemet i gradonačelnik Orahovice Saša Rister. Nazočnima se prvi obratio gradonačelnik Saša Rister kao domaćin te istaknuo kako je ovaj veliki projekt iznimna turistička i eno promocija kako Orahovice tako i cijele županije.

– Orahovica je perjanica turizma naše županija i zato sam ponosan što ovaj odličan festival kreće ovom konferencijom iz našeg grada, a također posebno mi je drago što ćemo i ove godine u sklopu ove prelijepe priče imati naš sada već prepoznatljivi, Vinski maraton. Hvala Turističkoj zajednici županije što je prepoznala kvalitetu i potencijal eno turizma, mi u Orahovici imamo odličnih vinara i vina, svoju vinsku cestu na kojoj rade tzv. mali vinari koji su svake godine sve bolji i kvalitetniji. Pozivam sve u naš lijepi grad i njegovu okolicu da vide sve ove ljepote i kušaju vrhunska vina– rekao je Rister.

Tiskovna-wine-not-3Direktorica TZ VPŽ Martina Jakelić naglasila je kako će ovogodišnji festival imati šest vinsko-turističkih priča koje će započeti 03. rujna u dvorcu Janković Suhopolju.

– Ove godine festival smo zamislili da se nalazi na točkama plemićke rute i to na 6 točaka, dakle jednoj više od prošle godine. Novost je Dravska priča u kojoj ćemo ispričati jednu lijepu priču u Graševini. Kroz festival proći ćemo Ružičasti nokturno u plemićkom ruhu u dvorcu Janković u Suhopolju 03. rujna gdje će cijela priča i početi, potom smo 11. rujna na Vinskom pikniku na planini na Jankovcu, 17. rujna bit će održan Wine&art u dvorcu Pejačević u Virovitici, 23. rujna rečena “Priča o graševini”, u Dravskoj priči 24. rujna slijedi “Wine&run” vinski maraton u Orahovici, a sve završava u Grabrovnici u rodnoj kući Petra Preradovića 01. listopada sadržajem “Vino i poezija”– rekla je Jakelić te dodala kako je Festival zajednički projekt lokalnih turističkih zajednica, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i TZ VPŽ.

Tiskovna-wine-not-6– Svatko je na svoj način osmislio kako na najbolji način predstaviti svoje vinare, ali svoj kraj. Dakle u ovom vinskom festivalu nije naglasaka samo na vinima, mi ovdje upoznajemo i najljepše lokacije i destinacije, gastronomsku ponudu i tako smo zaključili jednu priču u kojoj e na jedna poseban način pričamo našu županijsku vinsku priču koja se sve snažnije razvija. Da bi ova priča imala smisla u njoj je i naša vinska ambasadorica Ivana Nemet koja i dio idejnog tima za ovaj festival. Kotizacija za svaki događaj je 100 kuna, osim što je košara za dvije osobe na Vinskom pikniku na Jankovcu 150 kuna- rekla je Jakelić.

Vinska ambasadorica i direktorica TIC-a Virovitica enologinja Ivana Nemet pričala je o vinima, kako je rekla najljepšim esencijama koje prate ovaj festival te istaknula posebnu radost što je priča krenula iz Orahovice.

Tiskovna-wine-not-9– Uz ovaj grad sam posebno emotivno vezana i uz ovu prekrasnu Vinariju Patkoš. Naše pravilo u ovoj priči o vinima je da je riječ o onim vinima koji se mogu kupiti, koji su tržištu i da zadovoljimo cijelu županiju. Na nekim mjestima ćemo kušati samo lokalna vina, ne nekima sva vina koja su uključena u festival i ono što sam ponosna je što je nakon prošlogodišnjeg više nego uspješnog festivala došlo jako puno upita vinara, zašto nismo mi, jel možemo mi i tome slično. Kada sam objasnila da se svi trebaju prijaviti i dati svoja vina na tržište, mislim da smo upravo tim i svojim radom uspjeli potaknu neke proizvođače da se više potrude i pokažu što imaju te postanu dio ove naše priče. Svaka priča je posebna i emotivna i nosi svoju predivnu poruku i zato pozivam sve da se odazovu i budu s nama– zaključila je Nemet.

(www.icv.hr, vg)