”Crveni nosovi” oduševili orahovačke Jaglace: Priredili im predstavu za pamćenje

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica priredila je u prostoru Evanđeoske pentekosne crkve Betanija, još jedan odličan sadržaj svojim članovima. Naime, Jaglacima se predstavila Udruga Crveni nosovi – klaunovidoktori koja pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni, nemoćni i pate, a prvenstveno djeci na liječenju u bolnici. Ova prekrasna i humana udruga Jaglacima je pripremila predstavu i potpuno ih oduševila.

– Stupili smo u kontakt s Crvenim nosovima i moram priznati da smo presretni što su stigli kod nas i pokazali dio svog rada. Bilo je jako lijepo, naši su članovi bili oduševljeni i sretni, osmijeh im nije silazio s lica, a puno govori i činjenica kako su po odlasku s predstave svi zajedno pjevali pjesmu koja se provlači kroz cijelu predstavu. Od srca hvala klaunesama na prelijepoj predstavi i još ljepšem druženju – rekla je koordinatorica programskih aktivnosti Udruge Jaglac Lidija Stojković.

Klaunese koje su svojim nastupom očarale Jaglace su Petra Bokić iz Zagreba, Nina Sabo iz Rijeke te Matea Bublić iz Osijeka. Petra Bokić klaunesa je u Crvenim nosovima svih 13 godina postojanja ove udruge koja kroz svoju misiju prenosi prelijepu humanu poruku.

– Mi okupljamo umjetnike koji kroz baš tu klaunsku umjetnost odlaze kod djece i ljudi koji su bolesni ili nekim teškim situacijama i kroz tu umjetnost im pokušavaju vratiti osmijeh na lice i idemo prema tome da ljudima poboljšamo kvalitetu životu, promijenimo percepciju teškog trenutka. U prvom redu posjećujemo dječje bolnice, prisutni smo u 65 odjela takvih bolnica te 11 domova za starije, ali se rado odazivamo svima kojima možemo pomoći. Tako smo evo i u prekrasnom Jaglacu u Orahovici gdje smo odradili svoj poseban program pod nazivom ”Karavan orkestar”, predstavu koja je namijenjena djeci i osobama s teškoćama u razvoju i intelektualnim teškoćama. Riječ je o tri klauna koji kroz svoj put i senzorne trenutke traže svoj orkestar kroz puno glazbe i humora. Smijeh je taj koji nema granice, u svima nama leži humor, a mi pokušavamo svojim ”ključem” otključati svačiju emociju i izmamiti taj osmijeh koji je svima u životu potreban – rekla je Petra.

Nina Sabo, klaunesa iz Rijeke, je kako sama kaže nova u ovom poslu, ali srcem kao da je od samog početka što se vidjelo i među Jaglacima.

– Jako nam je drago da smo ovdje i već na prvi kontakt s Jaglacima ostvarili smo prekrasnu suradnju i zasigurno je ovo početak jednog divnog prijateljstva. Stalno smo u nekim udrugama, mjestima i centrima gdje igramo ovu predstavu i to su uvijek iznimno lijepi susreti i svi smo nakon toga prepuni dojmova.

Moram svakako reći da je sada iza nas druga, već smo ušli i u treću godinu gdje smo dio međunarodnog projekta koji financira Europska unija u kojem sa šest europskih zemalja stvaramo projekt za djecu i mlade koji su u spektru autizma, imamo i tim koji radi na projektu starijih osoba s demencijom. Dakle, želimo taj osmijeh vratiti na lice svim uzrastima, mi u tome uživamo, mi smo zapravo u privilegiranoj poziciji jer ne tražimo od publike ništa nego samo im nešto dati i vjerujem da je to prepoznato i da ostavljamo iza sebe divne trenutke – kaže Nina.

I na kraju ona koja je ”svoja na svome” Slavonka, Osječanka Matea Bublić imala je posebnu emociju.

– Ja sam kod kuće u svojoj Slavoniji i baš sam super osjećala. Hvala Jaglacu na pozivu i divnom druženju i zasigurno se brzo vidimo opet – zaključila je Matea.

(www.icv.hr, vg)

”Crveni nosovi” oduševili orahovačke Jaglace: Priredili im predstavu za pamćenje