Ruksak (pun) kulture u Orahovici s prezentacijom o izumrlim divovima Hrvatske

Ministarstvo kulture i ove godine provodi umjetničko-edukativni program Ruksak (pun) kulture. Ove godine u ovu sjajnu priču za osnovnoškolce uključio se svojim radionicama i Hrvatski prirodoslovni muzej. Jedna od tih radionica održana je i u orahovačkoj osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić pod nazivom ”Izumrli divovi Hrvatske”.

U sklopu prezentacije učenici su vidjeli prezentaciju fosila te naučili što su to fosili, gdje se mogu naći, kako se zovu znanstvenici koji ih proučavaju itd. Listajući bojanku u izdanju HPM-a „Izumrli divovi Hrvatske“ učenici su upoznali životinje megaloda, zagrebačkog kita, dinoterija, iguanodona, vunastog mamuta, stepskog bizona, vunastog nosoroga, špiljskog medvjeda, špiljskog lava, koji su u davnoj geološkoj prošlosti živjeli i izumrli na području naše domovine. Također su saznali njihova latinska imena, kako su izgledale, koliko su bile velike te čime su se hranile.

Mali orahovački osnovci imali su priliku proučavati i originale te replike fosila navedenih životinja, a na temelju tih fosila pokušali su odgonetnuti o kojoj se životinji radi.

– Na radionici su sudjelovali učenici drugih razreda, a učenike su djelatnice Muzeja upoznale s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom. Imali su i radionicu koja se sastojala od slagalica, podne igre i igre memory. Učenici su bili zainteresirani za sve aktivnosti, puni ideja i pitanja, a nakon održane radionice svaki učenik dobio je prigodni poklon Hrvatskog prirodoslovnog muzeja – rekla je učiteljica drugog razreda Josipa Buljan.
(www.icv.hr, vg)
https://www.icv.hr/2023/05/ruksak-pun-kulture-u-orahovici-s-prezentacijom-o-izumrlim-divovima-hrvatske/