U Orahovici, Kutovima i Velikom Rastovcu obilježena 31. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči 1992.

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ i HVIDR-e Orahovica te suorganizaciji UHBDDR Duga Međa, u Orahovici, Kutovima i Velikom Rastovcu održana je 31. obljetnica pogibije petorice hrvatskih heroja u Modriči, Miroslava Međimurca, Josipa Klobučara, Vlade Golika, Zdravka Kevčića i Karla Stojakovića.

Miro, Joso, Vlado, Zdravko i Karlo bili su pripadnici A satnije – najobučenije i najopremljenije satnije 2. orahovačke bojne i s najviše borbenog iskustva te upravo zbog toga su bili poslani u Modriču kako bi obučili pripadnike HVO-a te uredili dostignutu crtu obrane u gradu Modriči.

Tog, 20. svibnja zajedno s pripadnicima HVO-a i ”provjerenim” vodičem ušli su u Modriču radi obilaska punktova crte obrane te potom upali u neprijateljsku zasjedu. Miroslav, Josip, Vlado, Zdravko i Karlo su na mjestu poginuli dok su teško ranjeni Zdenko Kovačević i Zdravko Milobara.

Obilježavanje je započelo ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Orahovici gdje je počast poginulima odana polaganjem aranžmana i lampiona i odakle je krenula memorijalna biciklistička vožnja Orahovica-Veliki Rastovac. Sretan put biciklistima i zahvalu svima koji su pomogli u organizaciji uputio je predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković, a potom se obratio gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

– Hvala organizatorima ove obljetnice koji ustraju u pripremi ovakvih događaja i time čine sve da se nikada ne zaboravi istina o Domovinskom ratu i da vječno živi sjećanje na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje. Petorica hrabrih svoje su živote položili u Istočnoj Posavini i oni su veliki temelj slobodne Hrvatske te razlog zašto smo mi danas ovdje i u slobodnoj nam Lijepoj našoj. Zato im od srca hvala za sve i neka im je vječna slava i laka hrvatska gruda – rekao je Rister.

Krenuli su potom biciklisti putem Velikog Rastovca, a nazočni sa starta odali su počast heroju Miroslavu Međimurcu na njegovom grobnom mjestu na Gradskom groblju u Orahovici. Nastavak obilježavanja održan je u Kutovima gdje je odana počast Zdravku Kevčiću na grobnom mu mjestu na mjesnom groblju te kod njegove spomen biste na ulazu u Kutove.

Kod spomen biste nazočnima se obratio načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić.

– Zahvaljujem prije svega organizatorima koji su ove godine odradili sve ovo za naše heroje, a među njima i našeg sumještanina, Kutovčana Zdravka Kevčića koji je svojim životom branio našu Domovinu. Svi mi dužni smo biti na ovakvim obljetnicama jer se nikada ne smije zaboraviti herojstvo naših branitelja – rekao je Durmić.

Nakon odavanja počasti Vladi Goliku i Josipu Klobučaru na njihovim grobnim mjestima u Starom i Novom Petrovom Polju te Karlu Stojakoviću u Lanskoj kod Našica, u središtu Velikog Rastovca održan je središnji komemorativni skup ove obljetnice kojoj su nazočili obitelji poginulih heroja, izaslanik ministra obrane Marija Banožića, voditelj područnog odsjeka za poslove obrane Osijek 2 Dragan Zlosa, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, djelatnica područnog odjela Ministarstva u Virovitici Marina Kraljić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik općine Crnac Mato Damjan, ratni suborci i pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s ratnim zamjenikom zapovjednika 2. bojne 132. brigade kojoj su poginuli heroji pripadali, Goranom Sokolom, učenici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci, Područne škole Veliki Rastovac i mnoštvo mještana Velikog Rastovca.

Nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i lampiona, nazočnima se u ime udruga organizatora obratio predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković.

– Dani i godine prolaze, a ove obljetnice su sve tužnije i teže, posebno za obitelji poginulih, ali i za nas suborce. I mi starimo pa se samo nadam da će jednog dana netko sve ovo nastaviti, i zato mi je lijepo vidjeti danas ovu dječicu iz Velikog Rastovca s lampionima u rukama koji su punog srca odali počast herojima. Ovo je svečan, ali jednako tako i tužan trenutak, mi ne možemo odnijeti tugu i bol obitelji, ali trudimo se učiniti sve da se njihova imena nikada na zaborave – rekao je Milovuković.

Ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade Goran Sokol naglasio je kako je veliki broj nazočnih na ovoj obljetnici te posebno mladih i najmlađih jamstvo da se ovo herojstvo nikada neće zaboraviti.

– Sve ono što smo proživjeli i za što smo krvarili ovim se danas pokazuje da nije bilo uzalud i da će ostati u nasljedstvo ovoj djeci koja su danas ovdje i mladima koje također vidim u velikom broju. Iako je danas teško, mladi odlaze trbuhom za kruhom, neki se ipak vraćaju jer zemlja nije papir nego krv i svi oni će vjerujem jednog dana nastaviti našim tragom kako se imena svih branitelja i ovih heroja nikada ne bi zaboravila – rekao je Sokol.

U ime domaćina, Općine Crnac sve nazočne pozdravio je načelnik općine Mato Damjan.

– Hvala svima vama koji ne odustajete, dolazite svake godine pokloniti se žrtvama, hvala nastavnicama naše škole koje su okupile ovu djecu što je iznimno važno jer ovim se čuva istina na Domovinski rat i ove naše heroje. Rat je bio krvav i surov, neprijatelj nije želio samo zauzeti teritorijalne dijelove Hrvatske nego je želio uništiti i naš identitet, kulturu i vjeru hrvatskog naroda. Ovi dečki, ova petorica heroja i puno njih ostalih to nisu dozvolili i zbog toga je iznimno važno da smo svi danas ovdje i da se prenosi istina – rekao je Damjan.

Djelatnica Područnog odjela Virovitica Ministarstva hrvatskih branitelja Marina Kraljić naglasila je svoj ponos što radi na mjestu na kojem pomaže hrvatskim braniteljima.

– Pripadam generaciji koja na ovakvim događajima od vas uči. Mi mladi zasigurno nećemo zaboraviti sve ono što ste vi hrvatski branitelji napravili za nas, a ja sam sretna što radim na takvom mjestu i imam priliku naučiti sve o Domovinskom ratu i dati sve od sebe kako bih pomogla hrvatskim braniteljima danas – rekla je Kraljić.

Na kraju se obratio izaslanik ministra obrane Marija Banožića, voditelj područnog odsjeka za poslove obrane Osijek 2 Dragan Zlosa.

– Što kazati kada se čovjek nađe ovakvim mjestima, na mjestima koji simbolički predstavljaju sve ono što smo u krvavom ratu prošli. Ima li nešto vrijednije od života? Definitivno nema i tako naši Josip, Zdravko, Miroslav, Vlado i Karlo su to znali, oni su svoj život dali kako bi branili vjeru, obitelj, svog čovjeka i svoju Domovinu koju mi sada imamo, čemu svjedočimo. Isto tako nadam se da će tome svjedočiti i pokoljenja koja dolaze iza nas, a mi smo oni koji se trebamo potruditi da to tako i bude – zaključio je Zlosa.

Na kraju komemoracije, molitvu za petoricu heroja te sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje predvodio je kapelan PU VPŽ Ozren Bizek, a potom je u kapeli Uznesenja Blažene Djevice Marije u Velikom Rastovcu služena i sveta misa.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

U Orahovici, Kutovima i Velikom Rastovcu obilježena 31. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči 1992.