Održana završna konferencija treće faze projekta “Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja grada Orahovice”

U Centru za posjetitelje u Orahovici danas (četvrtak) je održana završna konferencija projekta “Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja grada Orahovice – faza 3” u sklopu Poziva “Zaželi – programa zapošljavanja žena – faza 3”.

Projekt je trajao od prosinca 2022. do kolovoza ove godine, a u njemu je kroz pružanje svakodnevne usluge potpore i pomoći, te dostavu paketa s osnovnim kućanskim higijenskim potrepštinama za 60 krajnjih korisnika, sudjelovalo 10 zaposlenih pripadnica ciljane skupine.

– Ovaj projekt je od izuzetne važnosti za ovo naše područje – istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Orahovice Saša Rister i pritom zahvalio svima koji su sudjelovali na projektu.

– Skrb o starijim i nemoćnima temeljna je vrijednost ljudskog društva, a vjerujem da smo i ovim projektom dali obol borbi protiv siromaštva, smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju kvalitete života. Vjerujem da ćemo se s tom misijom susresti i u novom Pozivu projekta “Zaželi” koji bi trebao krenuti 11. rujna ove godine i na koji će se prijaviti i Grad Orahovica. Osim direktne pomoći vrlo je vrijedna i neposredna povezanost korisnika i djelatnika, protkana povjerenjem i konstantnim druženjem, a i sami znamo što starijima i nemoćnima znači lijepa riječ od nekog koga cijene – rekao je tim povodom gradonačelnik Saša Rister.

Voditelj projekta Milan Babac napomenuo je da je ukupna vrijednost projekta 65.546.71 eura, od čega je 85 posto financirano sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, te 15 posto iz Državnog proračuna RH.

– Glavni cilj je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada pripadnicama ranjivih skupina u lokalnoj zajednici za 10 žena koje su evidentirane kao nezaposlene u HZZ PU Virovitica s područja grada Orahovice, a koje pružanjem svakodnevne pomoći u kućanstvu povećavaju kvalitetu života za 60 krajnjih korisnika čime se općenito pozitivno doprinosi socijalnoj uključenosti – rekao je Milan Babac te podsjetio o kojim je korisnicima riječ.

– Radi se o 60 korisnika koji su u dobi od 65 i više godina, a također i o nemoćnim osobama koje na ovaj način dobivaju podršku u pribavljanju osnovnih kućanskih i higijenskih potrepština na mjesečnoj bazi te pomoć oko obavljanja poslova u domaćinstvima, te drugim obvezama – rekao je tom prigodom voditelj projekta Milan Babac.

Nositelj ovog projekta je Grad Orahovica, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Virovitica i Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Slatina.

(www.icv.hr, bs; Foto: B. Sokele)

Održana završna konferencija treće faze projekta “Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja grada Orahovice”